Vízalapú mikrotápanyag- és vitamincseppek a család minden tagjának, a legújabb fulvosav-technológiával.
Fontos számunkra, hogy vásárlóink bizalmát teljes transzparenciával háláljuk meg. Megmutatjuk a technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a Stilla cseppekben lévő mikrotápanyagokat az alkohol helyett a víz hordozhassa.

Fejlesztők

Molnár Nikoletta
A Basic Lab vezető kutatója

Polyák-Gyetvai Eszter
A Basic Lab vegyészmérnöke

Fuder Zoltán
A Basic Lab cégvezetője
Technológia
Fulvosav – a cseppek kiemelkedő összetevője
A fulvosav egy humuszanyag, amit már a hagyományos indiai gyógyászatban („Ayurveda”) nagyjából 3000 éve használnak. A Shilajit nevű anyag, a Himalája kátrányszerű váladéka, körülbelül 15-20% fulvosavat tartalmaz, és gyógyászati célokra használják.(1,2) Az ősi szövegek szerint a Shilajit immunmoduláló, antioxidáns, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő és hipoglikémiás hatással bír. Külsőleg alkalmazva antiszeptikus és fájdalomcsillapító hatású.(3,4)
A fulvosavak a növények évezredes bomlási folyamatai során keletkeztek, és fontos ásványi anyagokat tartalmaznak szervezetünk számára könnyedén felvehető, biológiailag hasznosítható formában. Ezek a növényi eredetű makromolekulák a karbon kori növényzetből keletkezett tőzegből nyerhetőek ki, hatékony immunerősítő hatással bírnak, és segítenek növelni a szervezet védekezőképességét.(5,6) Molekulaszerkezetük lehetővé teszi, hogy ott fejtsék ki pozitív hatásukat, ahol, és ahogy éppen kell. A fulvosavak hol antioxidánsként, hol elektrolitként viselkednek, de képesek még tápanyagszállításra, hidratálásra, enzimeket katalizálhatnak, serkentik az anyagcserét, javítják a felszívódást, nehézfémekhez kapcsolódva pedig megkötik azokat. A fulvosavak segítenek a mikroelemek felvételében a növényekbe azáltal, hogy oldható formába alakítja a mikro, makro és nyomelemeket (fulvokelátok) képeznek és a szerves szervezetek számára könnyen hozzáférhetőek, és még az emberei szervezet is könnyen tudja hasznosítani. Fulvosav-kelátok számtalan hatóanyagot tudnak szállítani.
A fulvosav kelátok legfőbb előnye az, hogy az elektronegativitása miatt számos előnyös reakciót indít be. Amint a szervezetben találkozik szabad gyökökkel, vagy valamilyen, szennyező anyaggal, méreganyaggal, akkor a fulvosav-kelát megköti ezt a szennyező anyagot és a helyére vitamint vagy nyomelemet add le. Számunkra a hasznos és jó anyagot a fulvosav-kelát leadta, a ránk nézve károsat pedig hatástalanította.(7, 8, 9,10)
Legtöbbjük ionos formában fordul elő. Ez azt jelenti, hogy a fulvosavak kiválóan vezetik az elektromosságot, és javítják a velük kölcsönhatásba lépő egyéb vegyületek felszívódását. Sőt, az ionos ásványok miatt a fulvosavak hozzájárulnak biohasznosulásuk növeléséhez a növényekben is.(11)
A fulvosavak szerkezetének és kelátképző tulajdonságainak köszönhetően segíthetnek egyes tápanyagok, főleg ásványi anyagok sejtekbe történő szállításában és a mélyen beágyazott méreganyagok eltávolításában a szervezetből. Jelenleg az élelmiszerpiac is egyre nagyobb érdeklődést mutat irántuk.
A legújabb vizsgálatok érdekes orvosi alkalmazásra mutatnak rá az öregedéssel és a kognitív stimulációval összefüggő kognitív rendellenességek szabályozására. A fulvosav nemcsak a kognitív hanyatlás mérséklésében mutatkozik meg, hanem potenciálisan kognitív fokozó („prokognitív”) anyagban is. Növeli a kognitív funkciókat és csökkenti az életkorral összefüggő kognitív betegségek kockázatát. Vannak olyan kutatások, amelyek azt mutatják, hogy a fulvosavnootróp tulajdonságokkal rendelkezik.(12, 13,14,15) A nootróp olyan anyag, amely segíthet növelni az intelligencia és a kognitív teljesítmény markereit, például a munkamemóriát, valamint az egyén képességét a tanulásra és az információmegtartásra.
A fulvosavról bebizonyosodott, hogy számos mechanizmuson keresztül növeli az energiaszintet.Az energia növelése a mitokondriumokkal kezdődik, amelyek kis sejtszervecskék, amelyek táplálják energiaszintünket. A mitokondriumok az idegrendszerben, az izomszövetekben, az agyban, a bélrendszerben, a szívben és a test sok más területén találhatók. A mitokondriumok oxigént, valamint más tápanyagokat vesznek fel, és ezekből az anyagokból energiát termelnek.(16)
A fulvosavról kimutatták, hogy több kulcsfontosságú tápanyagot szállít a mitokondriumokba, és növeli az oxigénfelvételt. A fulvosav segít fenntartani az egészséges elektrolit-egyensúlyt a sejtekben. Az egészséges elektrolit-egyensúly elősegíti az elektronok áramlásának növelését, amelyeket a mitokondriumok energiatermelés építőköveként hasznosítanak.
A fulvosav segít felkészíteni a szervezetet, hogy hatékonyabban termeljen több energiát, és ezáltal minimalizálja a fáradtságot, ami a mentális élesség, a fizikai teljesítmény és az állóképesség növekedéséhez vezet. (17)
Az immunitást nagymértékben az elfogyasztott élelmiszer határozza meg. A bél az immunrendszer elsődleges központja.Ezért az elfogyasztott élelmiszer hatással van a bélrendszerreés az immunrendszerre is. Az olyan állapotok, mint a gyulladásos bélszindróma és a szivárgó bél, sebezhetővé teszik a szervezetet a betegségekkel szemben, mivel a bélrendszer károsodik. A fulvosav-kiegészítés segíthet az immunitás helyreállításában az emésztőrendszer egészségének helyreállításával.(18)
A kutatások azt is kimutatták, hogy a fulvosavantimikrobiális hatású, ami tovább segítheti a szervezet védelmét a fertőző betegségekkel szemben.(19)
A Journal of Alzheimer’s Disease 2011-ben megjelent egyik tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a fulvosav számos antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. (20, 21,22)
A fulvosav segít a szervezetben több tápanyag felszívódását a sejt áteresztő képesség növelésével. Ahhoz, hogy a sejtek hatékonyan felvegyék a tápanyagokat, elektrolitokra van szükségük, hogy lehetővé tegyék az ionok áramlását. A fulvosav magas elektrolittartalmú.
Kutatások szerint a fulvosavak (nagyon kis méretű molekulákból állnak) nagy aktivitású hidrogén-, szén- és oxigénmolekulákból állnak, amelyek könnyen átjutnak a sejtmembránokon.
A fulvosav erős töltése elősegíti a kulcsfontosságú tápanyagok és vitaminok felszívódását, mind az elfogyasztott ételekből, mind a táplálék-kiegészítőkből.(23, 24,)
A fulvosav nagyon magas ORAC minősítéssel rendelkezik. Az ORAC az oxigéngyök abszorpció képességét jelenti. Minél magasabb az ORAC besorolása, annál nagyobb az antioxidáns hatása.(25)
A kutatások kimutatták, hogy a fulvosavak potenciálisan mérséklik a toxikus fémek abszorpcióját, amint azt a vízben lévő toxikus fémanyagok redukálása mutatja. Az egyik ok, amiért a fulvosav olyan hatékony/erős az emésztésre és az energiaszintre, az az, hogy képes méregteleníteni a szervezetet. A huminsavak fogyasztása segít megkötni és lebontani a méreganyagokat és fémeket, amelyek az étrenddel kerülnek be.(26)
Számos tanulmány kimutatta, hogy a fulvosav gyulladáscsökkentőként hat azáltal, hogy csökkenti a proinflammatorikus mediátorok felszabadulását a sejtekből. A krónikus gyulladás a betegségek egyik fő hajtóereje. A krónikus gyulladás egyszerűen egy sor olyan betegséget ír le, amelyek gyulladást okoznak, és hosszú ideig kísérnek.(27)
Míg a gyulladás természetes és egészséges folyamat a szervezetben az akut kitörések során, a krónikus gyulladás fájdalmat, kényelmetlenséget okoz, és ami a legrosszabb, növeli az esélyét egy sor halálos betegség kialakulásának.
Mivel a fulvosav segít enyhíteni a gyulladást, ezért valószínű, hogy segít csökkenteni a gyulladással összefüggő fájdalmakat, például ízületi fájdalmakat, ízületi gyulladást, fejfájást, migrént és egyéb izomfájdalmakat is.(28, 29,30, 31,32)
Hivatkozások megtekintése
